gyermekgyógyászati ​​thrombocytopenia

A vérlemezkék (trombociták) kis darab sejtek fontos szerepet játszanak a véralvadásban által csomósodik, és alkotó dugók, ha szükséges. Thrombocytopenia (Throm-boe-sie-orr-pisi-nee-uh) olyan állapot, melyben a vér nem alvad megfelelően, mert nincs elég vérlemezke.

Okai thrombocytopenia közé tartozik a fokozott lebontása és a vérlemezkék lebontásában (kapcsolódó probléma az immunrendszert), csökkent vérlemezke vagy beszorulás vérlemezkék a lépben.

Trombocitopénia fordulhat elő, ha egy másik állapot vagy rendellenesség, például disszeminált intravaszkuláris koaguláció vagy DIC (véralvadási probléma), leukémia, limfóma, csontvelő-elégtelenség (aplasztikus anémia), az immunrendszer probléma, néhány vírus, vagy bizonyos genetikai feltételek mellett. Ez akkor is előfordulhat szepszis, ami egy potenciálisan életveszélyes szövődmény a fertőzés, vagy egy gyógyszer mellékhatása, vagy az expozíció bizonyos mérgező vegyi anyagok.

A leggyakoribb oka a thrombocytopenia gyermekekben idiopátiás trombocitopéniás purpura (ITP), más néven immunrendszer thrombocytopenia. Az idiopátiás jelenti oka ismeretlen.

ITP akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer tévedésből megtámadja és elpusztítja a vérlemezkék. Legutóbbi vírusfertőzések vezethet a rövid távú ITP gyermekeknél. Ha ITP gyermekeknél tart, mint hat hónap, ez az úgynevezett krónikus ITP.