migrén: melyik van?

Talán láttad villanások keresztbe a látóteret, és akkor már ismert migrén úton volt. Vagy ha már elindult ágy, vár egy enyhíteni fel.

A tünetek és diszkomfort migrén is messze túlmutatnak kínzó fejfájásos. Sokan, akik fejfájás, különösen azok, akik kap migrén is tapasztal látási problémák, szédülés és vertigo.

De migrén nem mind egyformák. Tisztelettel nagyon eltérő lehet, mint valaki másnak.

Vagy anélkül Aura?

A két fő kategória migrén aura (ha az úgynevezett “klasszikus migrén”), és a migrén aura nélküli (korábbi nevén “közös migrén”).

“Aura” általában magában foglalja a látható tünetek, mint látni vonalak, formák, vagy villog. Akkor is elveszíti néhány elképzelés 10-30 percig. Te is úgy érzi, bizsergés a karokban és a lábakban.

Aura történik körülbelül 1: 4 ember, aki kap migrén. Ez általában kezdődik, mielőtt a fej fájdalom kezdődik.

Vannak is több “altípusok” migrén

Basilaris. Ez magában foglalja a látható tünetek és a szédülés (olyan érzés, fonás vagy szédülés), és ritkábban magában elkent beszéd vagy fülcsengés. Ez olykor “migrén agytörzsi aura”.

Krónikus. Ez a fejfájás, ami történik 15 vagy több napig havonta több mint 3 hónap. Ez magában foglalja a migrén tüneteit legalább 8 ilyen nap minden hónapban.

Hemiplegiás. Ez a szó azt jelenti: “bénulás az egyik oldalon, a test.” Az aura kísérő ezek a fejfájás okoz átmeneti gyengesége egyik oldalán a test és is vezethet a láz, zsibbadás, görcsök, vagy beszédzavar.

Fontos, hogy győződjön meg arról, hogy ez nem egy stroke, mivel a tünetek hasonlónak tűnik. Az aura tünetei féloldali bénulásos migrén általában 24 órán belül megszűnnek.

Menstruációs. Ezek általában történni előtt 2 nappal a 3 nap kezdete után egy nő időszakban. A nők, akik, hogy ezek lehetnek más típusú migrén máskor a hónapban.

Szemészeti (vagy retina). Ezek migrén ritkák. Ezek magukban foglalják elveszti részét vagy egészét a látás az egyik szem kevesebb, mint egy óra, valamint a fej fájdalom, hogy jön a migrén.

Vestibular. Az ilyen típusú migrén is kap szédülés. A forgó érzés tart általában néhány perctől és órát.

 Funkció

FORRÁS

NIH medlineplus: “Migrén”

WomensHealth.Gov: “Migrén Fact Sheet”

UpToDate: “kórélettana, klinikai kép, és a diagnózis migrén felnőttek”

A migrénes Trust: “hemiplegiás Migrén”

Mayo Clinic: “Migrén Aura”

UpToDate: “akut migrén kezelésére felnőtteknél”

Migrén Alapítvány: “Krónikus migrén-Az alapok”

Bisdorff, A. terápiás előrelépésre az Neurológiai rendellenességek, 2011. Május