policisztás vesebetegség útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

Policisztás vesebetegségben betegség okoz számos ciszta (nem rákos daganatok), hogy mindkét vesét. Ez egy genetikai betegség, ami azt jelenti, örökölni a szüleid. Mintegy 600.000 amerikai policisztás vesebetegség .; A vesék egy pár bab alakú szervek, hogy ülni a felső része a has. Ezek szűrni hulladékok és a felesleges folyadékot a vérben, ami kap kiürül a szervezetből formájában a vizeletben. A vesék is szabályozza az összeg egyes létfontosságú anyagok a szervezetben, mint például a elektrolitok .; Ha policisztás vesebetegség oka számos ciszták képződhetnek a vesék, a vesék kap erősen megnövekedett, és a ciszták is helyettesítheti a normális vese szövetben. A kevésbé normális vese szövet, a vese nem működik olyan jól, és végül a vesék nem. A ciszták általában alkotják a vesékben az életkor előrehaladtával, de policisztás vesebetegség sokkal több ciszta, mint a normál, és problémákat okozhat a szervezetben .; Mintegy fele az emberek a leggyakoribb típus a policisztás vesebetegség, a vese végül nem. Amikor ez megtörténik, a betegnek szüksége van, hogy egy veseátültetésre vagy be kell menni a rendszeres dialízis, ahol a gép működik, a vese és szűri a vért. Általában egy személy élhet policisztás vesebetegség sok évvel azelőtt a vesék nem .; Bár a név teszi hangzik, mint ez csak befolyásolja a vesék, a policisztás vesebetegség is okozhat ciszták a májban és a hasnyálmirigyben. Ez szintén problémákat okozhat más szervekben, mint például aneurizma az agyban (kidudorodik a falak az erek, amelyek kifolyhatnak, és okozhat stroke) .; Két fő típusa a policisztás vesebetegség; Autoszomális domináns polycystás vesebetegség. Ez a leggyakoribb formája, így akár körülbelül 90% -a minden esetben a policisztás vesebetegség. Ha az egyik szülő rendelkezik a betegség, akkor 50% esélye, hogy örökölje azt .; Autoszomális recesszív policisztás vesebetegség. Ez egy ritka formája a betegség. Ez akkor fordulhat elő, amikor két ember, akik hordozzák a gént a betegségben szenvedő gyermekek. A szülők nem rendelkeznek a betegség maga, és valószínűleg nem tudják, hogy hordozza-e a problémás gént. Ez csak akkor fordul elő egy-negyedében, a gyermekek a párok, akik mindketten hordozzák a gént.

Tünetek

Autoszomális domináns polycystás vesebetegség; A két leggyakoribb tünetek fejfájás és fájdalom a hát és az oldalak között, a bordák és a csípő. A fájdalom lehet enyhe vagy súlyos, akkor jön és megy, vagy nem tartósan .; Autoszomális domináns polycystás vesebetegség is okozhat; Húgyúti fertőzések; vér a vizeletben (hematuria); magas vérnyomás; vesekövek

Diagnózis

Az orvosok használni képalkotó vizsgálatok diagnosztizálására mindkét típusú policisztás vesebetegség, általában ultrahang. Ultrahang hanghullámokat használ, hogy készítsen képeket a struktúrák a test belsejében. Egy ultrahang, az orvos helyszínen ciszták a vesék, amelyek egy-másfél hüvelyk vagy nagyobb. Az orvosok is használhatja más képalkotó vizsgálatok, mint például a számítógépes tomográfia (CT) és a mágneses rezonancia vizsgálat (MRI). MRI lehet mérni a térfogat ciszták, és segíthet az orvosok követni a betegség előrehaladását.

Meddig tart?

Policisztás vesebetegségben betegség egy életen át tartó állapot, de a betegség súlyosságától függően változik sokat személyenként.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Mivel policisztás vesebetegség egy genetikai betegség, nincs semmi, amit tehetünk, hogy megakadályozza azt. Akár kap ez tisztán a mi gének akkor örökli a szüleid.

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

Sajnos nincs gyógymód policisztás vesebetegség. Azonban a kezelés a tünetek enyhítésére, és segít élni hosszabb, egészségesebb életet. Itt az információ kezelésében a tünetek a policisztás vesebetegség