poszt-traumás stressz zavar útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

Ebben a poszttraumás stressz zavar (PTSD), nyomasztó tünetek jelentkeznek miután egy vagy több ijesztő események. Az esetek többségében az a személy, ez a rendellenesség kell tapasztalt esetén saját maga, vagy tanúja volt a rendezvény személyesen. Az a személy is megtanulták az erőszak szoros szeretett egy. Az esemény kell vonni súlyos testi sérülés vagy a fenyegető súlyos sérülés vagy halál .; Az erőszaknak való kitettség a média (híradás vagy elektronikus képek) rendszerint nem tartják a traumatikus esemény céljára ezt a diagnózist, kivéve, ha ez része egy személy munkájának (például rendőrök vagy az első reagáló erőszakos esemény) .; Néhány példa a traumák közé tartozik; Katonai harci (PTSD először diagnosztizálták katonák, és úgynevezett shell shock vagy háborús neurózis); Súlyos gépjármű-balesetek repülőgép összeomlik, csónakázásra balesetek Ipari balesetek; Természeti katasztrófák (tornádók, hurrikánok, vulkánkitörések); Rablás, muggings és lövöldözés; Repce, vérfertőzés és a gyermekbántalmazás; Túszejtés és emberrablások miatt; Politikai kínzás; Bebörtönzés koncentrációs táborban; menekültstátusz

Tünetek

Az út PTSD meghatározása alakult ki az elmúlt 20 év vagy több. A kutatások fejlődik, úgy a leírás a betegség .; A legtöbb esetben a diagnózis a PTSD megköveteli, hogy ki voltak téve egy súlyos trauma. A trauma történhetett közvetlenül neked, akkor tanúi az esemény személyesen, vagy – ha nem voltak jelen a trauma, az jutott valaki nagyon, nagyon közel van. A trauma kell vonni a halált, vagy súlyos testi sérülés vagy a fenyegető súlyos sérülés vagy halál .; Egy későbbi időpontban, akkor kezd a következő tünetek; Tapasztalás tolakodó mentális képek, gondolatok vagy nyugtalanító álmok kapcsolódó traumatikus esemény; Érzés, ha a trauma visszatérő; Miután kijelölték a szorongás és a fizikai stresszt (légszomj, szédülés, szívdobogás, izzadás); Elkerülve minden emlékeztetők (gondolatok, emberek, beszélgetések, tevékenységek) a trauma; Mivel képtelen emlékezni fontos részleteket a trauma; Miután erősen negatív hiedelmek vagy elővételezése vagy a többi; A tartósan hibáztatja magát és másokat a trauma; Unrelenting negatív érzelem; Vesztes az érdeklődés hiánya, amelyek egykor élvezetes; Feeling levált vagy kapcsolata más emberekkel; Feeling érzelmileg dermedt (nem tudja megtapasztalni a pozitív érzelmek, mint a szeretet); Abban a hitben, hogy az élettartama rövidebb lesz, mint eredetileg várták; Mivel állandóan résen veszélye ellen és az érzés könnyen megriadt; Feeling felkavarta (amelynek alvászavar, hogy ingerlékeny, agresszív, felelőtlen vagy önpusztító, hiányzik koncentráció)

Diagnózis

Amellett, hogy firtató traumatikus események, amelyek kiváltották a tüneteket, az orvos fogja kérdezni a élettörténetét, és megkéri, hogy írja le a pozitív tapasztalatok és negatív vagy traumatikus is. A jelenlegi körülmények között nagyon fontos.

Meddig tart?

A meghatározás szerint a PTSD tüneteit kell tartania legalább egy hónap. Kezeletlen PTSD lehet tartós. A tünetek jönnek és mennek éveken át. Például egy tanulmány szerint a második világháború hadifogoly, 29% -a azoknak, akik fejleszteni a PTSD tünetei még mindig több mint 40 év után a konfliktus véget ért.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Néhány trauma nem lehet megakadályozni, de lehet egy nagy forrás enyhülést kapni tanácsadás és szupportív kezelést rögtön utána. Ne hagyja, hogy mások nyomja, hogy leírja a részleteket a trauma, mert az ilyen beszélgetések is újra ki magát a trauma, mint átélni azt a fejedben. (A technika az úgynevezett “kritikus esemény stressz kikérdezés,” még nem mutatták ki, hogy a kockázat csökkentése. Tény, kontrollált vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a technika valójában növelheti kialakulásának kockázatát PTSD. A kifejezés, kikérdezés, az az eljárás, hogy felkérje részletes kérdések traumatikus élmény.)

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

A kezelés hosszú időt vesz igénybe, ami magyarázhatja a magas lemorzsolódási arány. Egyes kutatók azt találták, hogy háromnegyed emberek PTSD abba a kezelést. Azonban a kezelés (általában kombinációja gyógyszerek és a pszichoterápia) hasznos lehet, ha kibír vele.

Mikor kell orvoshoz

Ha már ki vannak téve az egyik traumatikus stressz kiválthatja PTSD, vagy ha már van PTSD tünetei, forduljon orvosához. Ő tudja irányítani, hogy a képzett terapeuta, aki segít azonosítani a reakciókat, amelyeket a trauma és foglalkoznak velük.

Prognózis

A hosszú távú kilátások PTSD széles skálán mozog, és számos tényezőtől függ, mint például a képességét, hogy kezelni a stresszt, a személyiség vagy a temperamentum, az anamnézisében depresszió, anyagok használatának jellegét, szociális támogatás, a szint a folyamatos stressz és a képességét, hogy maradjon a kezelés. Összességében mintegy 30% -át az emberek végül teljesen felépül a megfelelő kezelést, és a másik 40% jobb, bár kevésbé intenzív tünetek továbbra is fennállnak. A kezelés a pszichoterápiás és / vagy gyógyszerek, például SSRI-k, már nagyon hasznos. Még nem hivatalos kezelési, sokan kapnak a szükséges támogatást, hogy a sikeres kiigazítást idő helyezi távolság köztük és a traumatikus esemény.