poszttraumás stressz zavar (PTSD)

Poszt-traumás stressz zavar (PTSD) egy olyan mentális egészségi állapot, ami által kiváltott szörnyű esemény – vagy tapasztal, vagy tanúi azt. A tünetek között szerepelhet flashback, rémálmok és súlyos szorongás, valamint ellenőrizhetetlen gondolatai az eseményről.

Sok ember, aki megy át traumatikus események nehezen beállításával és kezelésével egy darabig, de nem rendelkeznek PTSD – az idő és a jó öngondoskodás, általában jobb. De ha a tünetek rosszabbodnak, vagy hónapokig vagy akár évekig, és zavarja a működését, akkor lehet, PTSD.

Megközelítés hatékony kezelés után PTSD tünetek kritikus lehet, hogy csökkenti a tüneteket, és javítja a funkciót.

Poszt-traumás stressz zavar tünetei három hónapon belül megkezdődnek a traumás esemény, de néha a tünetek nem jelennek meg, amíg évvel az esemény után. Ezek a tünetek okoznak jelentős problémákat a szociális vagy munkahelyi helyzetekben, és a kapcsolatokban.

PTSD tünetei általában négy csoportba soroljuk: tolakodó emlékek, elkerülése, negatív változások gondolkodás és a hangulat, vagy a változások az érzelmi reakciókat.

Tünetei tolakodó emlékek lehetnek

Tünetei lehetnek elkerülésére

tolakodó emlékek

Elkerülés

Tünetei negatív változások gondolkodás és a hangulat tartalmazhat

Tünetei változások érzelmi reakciók (más néven izgalmi tünetek) tartalmazhat

Negatív a gondolkodásmód és a hangulat

PTSD tünetek változhat intenzitása idővel. Lehet, hogy több PTSD tüneteit, amikor hangsúlyozta, az általános, vagy ha befut emlékeztető, hogy mit ment keresztül. Például lehet hallani egy autó sül és átélni harci tapasztalatokat. Vagy előfordulhat, hogy egy jelentést a híreket egy szexuális támadás, és úgy érzi leküzdeni emlékek saját támadás.

Változások érzelmi reakciók

Ha zavaró gondolatokat és érzéseket egy traumatikus esemény több, mint egy hónap, ha ők súlyos, vagy ha úgy érzi, hogy gondjaid vannak az életedben ellenőrzés alatt, kérdezze meg kezelőorvosát. Kap kezelést a lehető leghamarabb, hogy segít megelőzni a PTSD tünetei egyre rosszabb.

Intenzitása tünetek

Ha Ön vagy valaki tudja, hogy miután az öngyilkossági gondolatok, hogy segítsen rögtön egy vagy több ilyen források

Mikor kell orvoshoz

Ha úgy gondolja, megsértheti magát, vagy öngyilkossági kísérlet, keresse fel orvosát, vagy a helyi segélyhívó számot azonnal.

Ha öngyilkossági gondolatok

Ha ismersz valakit, aki veszélyben van az öngyilkosságra vagy tett egy öngyilkossági kísérlet, győződjön meg arról, hogy valaki tartózkodik, hogy a személy. Látogassa meg orvosát, vagy a helyi segélyhívó számot azonnal. Vagy, ha megteheti nyugodtan, hogy a személy a legközelebbi kórház sürgősségi szobában.

Tudod fejleszteni a poszttraumás stressz zavar, ha valaki átmegy, látja, vagy tanulni járó esemény tényleges vagy fenyegető halált, súlyos sérülést vagy szexuális erőszak.

Az orvosok nem biztos, hogy egyesek miért kap PTSD. Mint a legtöbb mentális egészségi problémákkal, PTSD Valószínűleg valamilyen komplex keveréke

Minden korosztály lehet poszttraumás stressz zavar. Azonban néhány tényező lehet, hogy te nagyobb valószínűséggel alakul ki PTSD után egy traumatikus esemény, például

A leggyakoribb események kialakulásához vezető PTSD közé

Sok más traumatikus események is vezethet PTSD, mint a tűz, természeti katasztrófa, rablás, rablás, autóbaleset, repülőgép-szerencsétlenségben, a kínzás, emberrablás, életveszélyes orvosi diagnózis, terrortámadás, és egyéb extrém, életveszélyes.

Poszt-traumás stressz zavar megzavarhatja az egész életét: a munka, a kapcsolatok, az egészség és az élvezet a mindennapi tevékenységeket.

Miután PTSD is fokozhatja az egyéb mentális egészségi problémák, mint például a

Ha úgy gondolja, lehet, hogy a poszt-traumás stressz zavar, hogy egy találkozót az elsődleges ellátást nyújtó vagy a mentális egészségügyi szolgáltató. Itt van néhány információ, hogy segítsen felkészülni a találkozó, és mire számíthat.

Amikor kap sürgős segítséget

Mielőtt a találkozó, hogy egy listát a

Féle traumatikus események

Vegyünk egy megbízható családtag vagy barát mellett, ha lehetséges. Néha nehéz lehet, hogy emlékezzen az összes információ, hogy.

Amit megtehetsz

Mit várnak el az orvos

Készíts egy listát a kérdést feltenni, így lehet, hogy a legtöbbet a találkozót. A PTSD, néhány alapvető kérdést tartalmazza

Ne habozzon kérdezni, amikor csak nem értesz valamit.

Orvosa valószínűleg kérdezni néhány kérdést. Légy kész válaszolni rájuk foglalni ideje megy át minden pontot szeretne összpontosítani. Orvosa kérheti

Poszt-traumás stressz zavar diagnózisa alapján jelek és tünetek alapos pszichológiai értékelés. Az egészségügyi szolgáltató valószínűleg kérni, hogy írja a tünetek, és az esemény vezetett oda hozzájuk. Lehet, hogy emellett a fizikális vizsgálat, hogy ellenőrizze az egészségügyi problémák.

Diagnosztizált PTSD, meg kell felelnie kritériumokat a Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) által közzétett, az Amerikai Pszichiátriai Társaság. Ez a kézikönyv által használt mentális egészségügyi szolgáltatók diagnosztizálására mentális betegségek és a biztosító társaságok visszatéríteni kezelésre.

Diagnózis a PTSD igényel kitettség olyan esemény, amely részt vesz, vagy tartotta a halálos fenyegetéssel, erőszakkal vagy súlyos sérülést okozhat. Az expozíció történhet egy vagy több ilyen módon

Azt tapasztalja, egy vagy több az alábbi jelek vagy tünetek után a traumatikus esemény

Ezen kívül több mint egy hónap után a traumatikus eseményt lehet

A tünetek okozzanak szenvedést az életedben, vagy zavarja a képességét, hogy megy a szokásos napi feladatokat.

Évesnél fiatalabb gyermekek számára 6 éves, jelek és tünetek a következők

Poszt-traumás stressz zavar kezelés segít visszanyerni egyfajta kontroll alatt az életed. Az elsődleges kezelés a pszichoterápia, de gyakran tartalmaz gyógyszert. Ezek együttes kezelés segíthet javítani a tüneteket, tanítani készségek, hogy foglalkozzon a tüneteket, segít jobban érzi magát magáról, és megtanulják, hogyan kell kezelni, ha bármilyen tünet merül fel újra.

A pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés is segíthet, ha már kifejlesztett egyéb kapcsolatos problémák a traumatikus élmény, mint a depresszió, a szorongás, vagy helytelen alkohol vagy kábítószer. Nem kell, hogy megpróbálja kezelni a teher PTSD saját.

Többféle pszichoterápia, más néven beszéd terápia lehet használni kezelésére gyermekek és felnőttek PTSD. Bizonyos típusú pszichoterápia használt PTSD kezelésére tartalmazzák

E módszerek segítségével átveheti az irányítást a tartós félelem után egy traumatikus esemény. Te és az egészségügyi szakember megbeszéljük, milyen fajta kezelés vagy kombinációs terápiák legjobban megfelel az Ön igényeinek.

Lehet, próbálja egyéni terápia, csoportterápia, vagy mindkettő. Csoport terápia kínál módon kapcsolatot másokkal megy keresztül hasonló tapasztalatai.

Több típusú gyógyszer növelheti a PTSD tüneteit

Ön és orvosa együtt tud működni, hogy kitaláljuk, a legjobb kezelést, és a legkevesebb mellékhatása, a tünetek és a helyzetet. Lehet látni javulást a hangulat, és egyéb tünetek néhány héten belül.

Mondd meg az egészségügyi szakember bármilyen mellékhatást vagy problémák gyógyszereket. Akkor lehet, hogy megpróbál több mint egy vagy kombinációja gyógyszerek, vagy orvosa módosíthatja az adagolást, vagy a gyógyszeres menetrend megállapítása előtt a jobb illeszkedés az Ön számára.

Ha a stressz és egyéb problémák okozta traumás esemény befolyásolja az élet, lásd az egészségügyi szakember. Ön is tud ezen intézkedések meghozatalát, ha továbbra is a kezelés poszttraumás stressz zavar

Az a személy, akit szeretsz tűnhet, mint egy másik személy, mint te tudtad a trauma előtt – mérges és ingerlékeny, például, vagy visszavonták, és depressziós. PTSD jelentősen törzs az érzelmi és mentális egészségére szerettei és barátai.

Hallott a trauma vezetett a szeretett ember PTSD fájdalmas lehet az Ön számára, és még okozhat, hogy újra átélni nehéz eseményeket. Akkor találja magát, elkerülve az ő megpróbálja beszélni a trauma vagy reménytelen érzés, hogy a szeretett ember lesz jobb. Ugyanakkor előfordulhat, hogy bűnösnek érzi magát, hogy nem tudja kijavítani a szeretett személy, vagy siessen a gyógyulás folyamatát.

Ne feledje, hogy nem tudja megváltoztatni valakit. Azonban, akkor

Miután túlélte a traumatikus esemény, sokan PTSD-szerű tünetek először, például nem tud másra gondolni, hogy mi történt. A félelem, a szorongás, düh, depresszió, bűntudat – minden közös reakciók trauma. Azonban a legtöbb kitett emberek trauma nem fejlődik ki a hosszú távú poszt-traumás stressz rendellenesség.

Első támogatás segít visszaállítani. Ez azt jelentheti, fordult a család és a barátok, akik meghallgatják, kényelmét. Ez azt jelentheti, amely meghatározza a mentális egészségügyi szolgáltató egy rövid terápia során. Néhány ember is sokat segít, ha fordul a hit közössége.

Első időben segítséget és támogatást megakadályozhatja a normál stresszreakciók egyre rosszabb és fejlődik PTSD. Másoktól kapott támogatás is segítségével akadályozza meg fordulva egészségtelen megküzdési módszerek, mint például a helytelen alkoholfogyasztás vagy kábítószer.

keresse fel orvosát

DSM kritériumok PTSD

Pszichoterápia

Gyógyszerek

Ha valaki szereti van PTSD