prion betegségek: variáns Creutzfeldt-Jakob-betegség

Bizonyos esetekben, a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak (TSE) betegségek tűnnek fertőző. Például, van egy jó bizonyíték arra, hogy egy újonnan felfedezett TSE betegség variáns Creutzfeldt-Jakob betegség (vCJD) -was első átterjedt az emberekre fertőzött szarvasmarhák szivacsos agyvelőgyulladás (BSE). Meg kell határozni a fertőző ágens még egy folyamatban lévő kutatás területén.

A vezető hipotézis eredetét vCJD hogy abnormális formáit prion fehérje fogyasztása során a szervezetbe beteg hús megbetegszik ember által okozott normális prionproteingén alkotnak helytelenül. Ez a változás a normális és a kóros prionfehérje terjed az agyban, ahol az alaktalan fehérje aggregátumok közötti térben agysejtek, és okozhat betegséget. Egy másik feltételezés az, hogy a betegség lehet továbbítani egy vírus, ami ezt követően elindítja a folyamatot alkotó kóros prion protein.

Egészségügyi tisztviselők az Egyesült Királyság válaszolt bizonyíték, hogy a marhahús BSE-vel fertőzött terjedhetett vCJD az emberre. Mivel az 1980-as években, amikor a BSE-járvány kezdődött az Egyesült Királyságban, több millió szarvasmarha Európában már elpusztult. 1997-ben az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) ezután törvényen kívül helyezte Etetéshez hús-és csontliszt termékek szarvasmarha szánt beli fogyasztás.

Mivel a 2006 őszén, világszerte, ott már 200 esetet jelentettek az vCJD szerint theernment (). Minden ilyen esetben volt az emberek között, akik ettek marhahúst egy ország egy BSE járvány, és szinte az összes (164 eset), az Egyesült Királyságban. Három amerikai egyesült államokbeli esetet is jelentettek, bár ezek valószínűleg kitett BSE kórokozójának míg az Egyesült Királyságban.

Az első észak-amerikai BSE találtak Kanadában 2003 májusában felfedezés az első számú amerikai egyesült államokbeli BSE követte 2003 decemberében a Washington State tehén. 2005 júniusában, a második tehén az Egyesült Államokban pozitív BSE Texasban. USDA megállapítható, hogy a tehén 2001-ben született, 4 év után az 1997-es USDA tilalmat. A harmadik BSE-fertőzött tehén találtak Alabama 2006 márciusában esetekről nem endemikus vCJD már fogyasztásával kapcsolatos hazai marhahús az Egyesült Államokban.

Egy másik emberi típusú TSE, CJD, hasonló vCJD de előrehaladtával sokkal gyorsabban és érinti az idősebb emberek. CJD rendkívül ritka, a körülbelüli 1 eset per millió ember. Bár a legtöbb esetben fordul elő nélkül ismert ok, a betegség öröklődik. Ritka a CJD átvitelének keresztül fertőzés is igazolja.