személyre szabott terápia a sclerosis multiplex (MS)

Tudja meg a rendelkezésre álló és a kialakulóban lévő kezelési terápiák szklerózis multiplex (SM).

A szklerózis multiplex (SM) egy krónikus gyulladásos központi idegrendszeri betegség, amely zavaró vagy a fizikai tünetek, beleértve a problémák mobilitás, látás, koordináció, kognitív funkciók, a fáradtság és a fájdalom.

Ha már diagnosztizált sclerosis multiplex állapotú, orvosa javasolhatja, azonnali kezelés gyógyszeres ismert betegséget módosító terápia (DMT). DMTS kimutatták, hogy befolyásolja a során MS csökkentésével visszaesések számának és progressziójának késleltetésével fogyatékosság valamilyen mértékben.

DMT is úgy tűnik, hogy megakadályozzák az új MS összefüggő elváltozások az agyban, amint azt a mágneses rezonanciás képalkotás (MRI).

Nem engedélyezett terápiák kimutatták, hogy hatékonyan lassítani a primer progresszív SM.

Elérhető DMTS tekintetében térnek el egymástól, hogy milyen gyakran ők hoznak, a módszert, amelyet ők intézkedésre, a mellékhatások és hogy tudnak-e venni a terhesség alatt. Egy alapos megértése a rendelkezésre álló és a feltörekvő DMTS segítségével és orvosa képezik a lehető legjobb kezelési stratégia a sclerosis multiplex állapotú.

Jelenleg 13 Food and Drug Administration (FDA) -approved DMTS különböző fokú hatékonyság és a kockázat csökkentése visszaesések és megőrzi a neurológiai funkciókra.

Az interferon béta gyógyszerek. Ezek a gyógyszerek az elsők között DMTS jóváhagyott kiújuló MS és még mindig gyakran első vonalbeli kezelési lehetőségeket. Ezek az első generációs terápiák közé tartoznak a következő négy béta-interferon gyógyszerek

Ismert, mint immunmoduláló szerek, a pontos hatásmódja ezeket a gyógyszereket nem ismert, de az interferon béta úgy gondolják, hogy a cél a különböző immunsejtek és fehérjék, amelyek fontos szerepet játszanak a gyulladásos aktivitás az SM.

A béta-interferon gyógyszereket adott öninjekciózás vagy a bőr alá vagy az izomba. A frekvencia az injekciók között változik kéthetente egyszer-háromszor hetente.

Ezek a gyógyszerek hasonló hatékonysággal csökkenti a visszaesés mértéke körülbelül egyharmada, és lassítja az új MS kapcsolatos agyi léziók kiújuló MS.

Influenza-szerű tünetek és az injekció helyén fellépő reakciók, például bőrpír és a rossz közérzet, a gyakran jelentett mellékhatások interferon béta gyógyszerek.

Glatiramer-acetát. Együtt interferon béta gyógyszerek, glatiramer-acetát (Copaxont és a generikus változat, Glatopa) tartják, hogy egy első vonalbeli kezelési lehetőség kiújuló MS. Pontosan hogyan működik glatiramer-acetát ismeretlen, bár ez úgy gondolják, hogy keresztül jár az immunrendszer sejtjei ismert T-sejteket. Azt is lehet potenciális ideg-védő hatása.

Glatiramer-acetát adják öninjekciózás a bőr alá, vagy hetente háromszor, vagy minden nap. Ez általában jól tolerálható, de a beadás helyén reakciók, például bőrpír és a rossz közérzet, gyakran jelentettek.

Natalizumab (Tysabri) egy humanizált monoklonális antitest, amely úgy működik, csökkenti a migráció immunsejtek át a vér-agy gáton át a központi idegrendszert. Ezt a gyógyszert intravénásan négyhetente.

Natalizumab ellen hatékony kiújuló MS, csökkenti a visszaesés mértéke mintegy kétharmadát. Azonban van társítva egy kicsi, de fontos kockázati súlyos agyi fertőzés ismert, mint a progresszív multifokális leukoencephalopathia (PML).

Emberek, akik natalizumabot szorosan kell monitorozni PML tünetei, amelyek magukban foglalják a progresszív gyengesége és a vizuális és kognitív változásokat, amelyek nem visszafordítható.

Egy személy folyamatos PML kockázata értékelhető tényezők, mint

Mivel a PML kockázata natalizumabtól van fenntartva használatra, akiknek MS nem szabályozható elsővonalbeli terápia használatát.

Alemtuzumab (Lemtrada). Ez a gyógyszer csökkenti visszaesések MS megcélozva egy fehérje felszínén immunsejtek és lebontó fehérvérsejtek. Ez a hatás korlátozza a potenciális idegkárosodás okozta a fehérvérsejteket, de ez is növeli a fertőzések kockázatát és autoimmun betegségek.

Kezelés alemtuzumabbal jár öt egymást követő napon a gyógyszer infúziók majd újabb három napos infúzió egy évvel később. Az infúziós reakciók közös alemtuzumabbal.

Mivel a kapcsolódó kockázatok alemtuzamab, az FDA azt javasolja, kiterjedt szűrés megkezdése előtt a gyógyszert. Ez csak a bejegyzett szolgáltatók, és az emberek kezelik a alemtuzumabbal regisztrálni kell egy speciális gyógyszer biztonsági megfigyelési program keretében.

Mitoxantron. Mitoxantrone egy immunszuppresszív gyógyszer, ami jóváhagyott kezelésére gyorsan romló kiújuló MS és az egyetlen gyógyszer jóváhagyott kezelésére másodlagos progresszív SM egy speciális formája visszaeső MS.

Ez intravénásan és használatát korlátozódik egy legfeljebb két évre, mert a fontos mellékhatások, beleértve kár, hogy a szívizom. Azt is kifejlődésével társul a vér rákos megbetegedések, mint például a leukémia. Ezek miatt a mellékhatások és a rendelkezésre álló egyéb terápiák, mitoxantron csak kivételes körülmények között.

Három orális DMTS jóváhagyott kezelésére kiújuló MS.

Fingolimod (Gilenya). Ez naponta egyszer szájon át gyógyszert csökkenti a relapszusok aránya körülbelül 50 százalék. Fingolimod egy egyedi gyógyszert, amely kötődik a számos különböző típusú sejtek. Ez csapdák fehérvérsejtek a nyirokcsomókban, hogy így nem léphet az agyat és okoz új MS elváltozások.

Fingolimod nem használható az egyének szívbetegségek vagy a kapcsolódó feltételeket. Ez ideiglenesen lassítja a szívfrekvenciát szinte mindenki, aki veszi, így az első adagot kell venni a klinikán orvosi felügyelet mellett. Azt is ellenőrizni kell a látási funkció.

Teriflunomide (Aubagio). Teriflunomide jóváhagyta két adagban, 7 milligramm (mg) és 14 mg, naponta egyszer. Míg a nagyobb adag valamivel hatékonyabbak, az alacsonyabb dózis lehet megfelelő, akik komolyabb mellékhatásokat, mint a fejfájás, hasmenés, hányinger, a máj enzimjeinek és a haj elvékonyodása. Teriflunomide ismert, hogy káros lehet a fejlődő magzatra.

Dimetil-fumarát (Tecfidera). Korábban ismert BG-12, a dimetil-fumarát (DMF) naponta kétszer kell bevenni. DMF csökkentett relapszusgyakoriságot mintegy 50 százalékkal a klinikai vizsgálatok során. A gyakori mellékhatások a bőrpír és a gyomor-bélrendszeri problémák, hogy gyakrabban fordulnak elő a kezelés elején, majd folyamatosan csökken több mint 1-4 hét.

Kábítószer jelenleg a horizont MS kezelésére tartalmazzák

Mivel az SM kiszámíthatatlan és annyira ismeretlen, kidolgozása kezelési megközelítés is kihívást jelent. Jelenleg nincs vizsgálatokat, hogy megbízhatóan megjósolni, hogy egy adott gyógyszert jól fog működni, vagy rosszul bármely magánszemély.

Ajánlások és határozatok alapján számos tényező, többek között

Megosztott döntéshozatal között, és az orvos a legjobb megközelítés az MS kezelési tervet. Minden helyzet egyedi, és a legjobb megoldás az egyik szabott egyedi igényeinek.

keresse fel orvosát